Kakor je že v tradiciji načrtujemo v programu socialna vključenost tudi v letošnjem letu izvesti pomladanski in zimski športni dan. Na enoti Murska Sobota smo pomladanskega že oganizirali skupaj z Zdravstvenim domom, dne 10.5.2019. Odločili smo se, da se tokrat preizkusimo v telesni pripravljenosti oz. zmogljivosti, testu hoje na 2 km, katerega izid je odvisen od številnih dejavnikov kot je spol, starost, telesna teža, višina, čas hoje in srčni utrip.

Zjutraj smo se dobili na dvorišču pred Zdravstvenim domom, kjer je strokovno osebje iz Centra za krepitev zdravja vsem udeleženim najprej izmerilo pritisk, nato so udeleženci izpolnili formularje z osnovnimi podatki (spol, starost, teža…), zatem je sledilo ogrevanje pod vodstvom kineziologa Mitje Dišiča. Ko so bili udeleženci dovolj segreti, so se v dvojicah podali na test hoje.

Test hoje na 2 km je mednarodno priznan test ocene zmogljivosti, saj je enostaven, dovolj natančen, varen in ponovljiv. Najbolj je primeren za ljudi stare od 20-65 let, ki so telesno manj aktivni in prekomerno prehranjeni. 

Po prihodu v cilj je vsakega udeleženca ponovno pričakalo strokovno osebje s ponovitvijo merjenja pritiska. Vsakemu udeležencu se je na podlagi rezultatov svetovalo tudi ustrezno nadaljnjo telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.