V okviru Erasmus+ projekta DISEMEX – Disability Employment Expert, smo se v času med 28.3.2019 in 29.3.2019 mudili v mestu Izmir, Turčija. Gostila nas je partnerska organizacija IZMIR VALILIGI – oddelek Evropske unije in mednarodnih zadev, kot eden izmed 81 upravljavskih organizacij v Turčiji, organiziranih po posameznih provincah, pod vodstvom guvernerjev.

V okviru projektnega srečanja smo imeli možnost spoznati precej zanimivih praks na področju zaposlovanja invalidov. Najprej se nam je predstavila specialna psihologinja, ki dela v podjetju »Otosan FORD Koc Company«, ki je leta 2017 prejelo nagrado  na področju vključevanja invalidnih oseb na trg dela. Obiskali smo podjetje VESTEL, največjega turškega proizvajalca elektronike, ki hkrati predstavlja tudi največjega zaposlovalca invalidnih oseb v Turčiji. Spoznali smo proizvodne prostore ter različne naloge, ki jih opravljajo  naglušni in gluhi zaposleni.

V drugem dnevu se je predstavilo podjetje Turkcell, ki v svojih servisnih telefonskih storitvah prav tako zaposluje zlasti slabovidne in slepe posameznike. Predstavnik podjetja Hugo Boss Turčija pa nam je predstavil vizijo podjetja in prakso raznolikosti pri zaposlovanju ter sodelovanju z zaposlenimi.

Zanimivo je bilo videti podobnosti in razlike v smislu že obstoječih kvotnih sistemov zaposlovanja invalidnih oseb, pri čemer smo pri organizacijah spoznali tudi dodano vrednost inovativnih kadrovskih pristopov pri podpori in uvajanju v delo, ki so bili v celoti prilagojeni sodelovanju med vsemi zaposlenimi in še zlasti preseganju raznolikosti na splošno.  

Vabimo vas k obisku spletne strani projekta: https://disemex.eu/