V prejšnjem tednu smo se med 20.11.2019 – 21.11.2019 udeležili prvega študijskega obiska v okviru projekta IN SITU, podrtega s strani transnacionalnega programa Interreg Central Europe.

Namen študijskega obiska je bil v spoznavanju uspešnih zgodb na področju socialnega podjetništva in socialnih inovacij. Ogledali smo si tri primere dobre prakse. Najprej smo se ustavili v organizaciji Sargfabrik, ki je zasnovana kot združenje za integrativni življenski slog z namenom iskanja rešitev na stanovanjsko problematiko in pomanjkanje ustreznih ter cenovno dostopnih rešitev bivanja. Danes pa v njenem okvirju potekajo tudi restavracija z zdravo prehrano in številni kulturni dogodki. Obisk smo nadgradili z ogledom razstave v WIEN MUSEUM MUSA z naslovom “Red Vienna 1919 – 1934”, kjer smo spoznali zgodovino reševanja stanovanjske problematike na Dunaju v času med obema vojnama.

Naslednji dan smo se udeležili posebnega sprehoda čez mesto, kot vrste socialno inovativne oblike turizma, ki vključuje tematske sprehode s poudarkom na socialno polarizirajočih temah kot je npr. brezdomstvo. Obisk smo zaključili v Magdas Hotel – gre za primer socialnega podjetja, ki v svoje delo vključuje posameznike z migrantsko izkušnjo in spodbuja njihovo nadaljnje poklicno usposabljanje.

Vabljeni tudi k pregledu podrobnejših informacij o konzorciju in vsebinah projekta na: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/IN-SITU.html