V programu socialna vključenost se trudimo, da smo čim bolj aktivni v lokalni skupnosti v smislu promocije, povezovanja in sodelovanja. Tako smo se na enoti Murska Sobota odločili, da obiščemo Društvo slepih in slabovidnih ter s tamkajšnjimi udeleženci preživimo kakšno prijetno urico. V  prijetnem ambientu sta nas prijazno sprejela tamkajšnji predsednik, g. Vojmir Prosen ter tajnica, ga. Marjeta Grabar, ki sta nam najprej predstavila samo delovanje društva, nato pa sta nam nekoliko približala njihov svet.

Le malo ljudi se namreč zaveda, da slepi in slabovidni lahko v vsakdanjem življenju funkcionirajo enako kot videči, le da vidne informacije sprejemajo prek drugih čutil. A za nemoteno sporazumevanje potrebujejo nekatere prilagoditve kot je npr. Brajica oz. Braillova pisava, ki jo  slepi uporabljajo za pisno komunikacijo, berejo pa jo s konicami prstov, pa bela palica itd, barvno-kontrastne oznake…

Na obisku smo se lahko  za nekaj trenutkov postavili v kožo slepih in slabovidnih in se preizkusili v različnih situacijah. Najbolj pogumni so poskusili prehoditi prostor z belo palico, spet drugi so se preizkusili v show down-u, oz. namiznem tenisu, s tamkajšnjimi udeleženci smo se lahko pomerili tudi v “govorečem pikadu”, oz. pikadu za slepe, seveda z zavezanimi očmi. 

Vabimo vas, da si pogledate utrinke našega druženja.