V našem podjetju je nemalokrat beseda nanesla na željo po obisku pravljične “dežele”, kjer daleč naokoli odmeva glasen žvenket kravjih zvoncev, iz lesenih hišk pa se sliši veselje pastirjev.
Z veseljem lahko povemo, da le nismo ostali samo pri željah in besedah. V soboto, 11. junija, smo se v okviru promocije zdravja odpravili na Veliko planino, da končno spoznamo zanimivo življenje te pravljične planote, ki je ena največjih pastirskih naselij v Evropi.
Nekaj sodelavcev se je odločilo, da se bo na vrh podalo iz Kamniške Bistrice z nihalko in sedežnico, ostali, malo bolj aktivni pa so se iz Mačkovega kota podali peš po označenih planinskih pešpoteh. Na tej točki se lahko pohvalimo, da je med sodelavci tudi pogumnež, ki se je odločil za drzno avanturo- Iz Maribora do Mačkovega kota jo je ubral kar s kolesom, tam pa se nam je pridružil na pešpoteh do vrha. Bravo sodelavec!
Pastirsko naselje na planini obsega okoli 140 koč in je prepoznavno po svoji tipični arhitekturi, ki je simbol Velike planine. Strehe koč so krite z značilnimi smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko. Meseca junija te koče dobesedno oživijo-del jih je celo namenjen obiskovalcem, kateri lahko tu prenočijo podobno kot pastirji, v vseh pa ne manjka veselja pastirjev, ki obiskovalce vabijo na pokušino domačih mlečnih dobrot ali na pravo pastirsko malico, kislo mleko in žgance. Seveda lahko najdemo tudi druge planinske dobrote, kot npr. klobase, skutini štruklji, ričet, golaž…..
Na planoti ne manjka kotičkov za prekrasne foto utrinke, prav tako se za vsakogar najde destinacija, ki mu je najbolj pri srcu. Tako se nekateri najdlje zadržijo pri kapeli Marije Snežne, spet drugi z veseljem pripovedujejo o znameniti jami Vetrnica, nekateri so obiskali celo muzej.
Kot vsako prijetno druženje je tudi naše kar prehitro minilo, ostali nam bodo prijetni spomini in fotografije. Nekaj jih najdete tudi v spodnji galeriji.