OZARA STORITVE

Naslov projekta: CHIC & CRAFT – Modno oblikovanje iz recikliranih materialov s pomočjo medvrstniškega učenja in socialnih medijev

Program: ERASMUS+, Strateška partnerstva za izobraževanje odraslih

Sofinancerji projekta: Nacionalna agencija v Španiji

Vsebina projekta:

KONTEKST

Duševno zdravje državljanov je ključnega pomena, vendar ga znotraj Evropske unije močno zapostavljamo in podcenjujemo. Ljudje s težavami v duševnem zdravju se soočajo z visoko stopnjo brezposelnosti, ki včasih presega tudi 90 odstotkov. Toda velika večina si želi delati, razvijati svoje spretnosti in veščine, veliki večini ob ustrezni podpori to tudi dobro uspeva. Zaposlitev velja za nekaj, kar nam zagotavlja socialno identiteto, občutek lastne vrednosti, veljave in samospoštovanja. Rokodelstvo omogoča veliko terapevtskih aktivnosti in še kako učinkovito in pozitivno vpliva na posameznike, ki se soočajo s težavami v duševnem zdravju. S pomočjo teh aktivnosti se lahko ljudje izražajo na povsem varen in neškodljiv način, kar je zanje velikokrat lažje, kot če bi morali lastna čustva posredovati s pomočjo verbalne komunikacije. Rokodelstvo tako velja za terapevtsko orodje, s katerim lahko posameznike, ki trpijo zaradi najrazličnejših oblik anksioznosti in depresij, umirimo na zelo pozitiven način.

CILJI

Namen projekta je razvoj orodij za namene usposabljanja, ki bodo prilagojena potrebam oseb s težavami v duševnem zdravju, in sicer z namenom spodbujanja in razvijanja spretnosti, znanj in kompetenc na področju modnega oblikovanja (z uporabo recikliranih materialov), omogačanja dostopa do alternativnih priložnosti na področju izobraževanja odraslih in utiranja lažjih poti do njihovega zaposlovanja. To bomo dosegli z razvojem inovativnih modulov usposabljanja, s kateri želimo odrasle opolnomočiti in pri tem uporabiti metodologije medvrstniškega učenja. Trdno verjamemo, da si tako ljudje kot stvari zaslužijo večkratne in vedno nove priložnosti, kar je bistvo projekta Chic & Craft, ki odpira vrata našim kreativnim potencialom.

AKTIVNOSTI

  •  Razvoj interaktivnega učnega načrta o recikliranju, oblikovanju in uporabi oblačil ter modnih dodatkov.
  •  Razvoj metodoloških smernic za promocijo tehnik medvrstniškega učenja med osebami z motnjami v duševnem zdravju.
  •  Oblikovanje in ohranjanje spletne platforme, ki bo zagotavljala odprt vir izobraževanja in brezplačno nudila celotno gradivo, ki ga razvijamo v okviru projekta.
  •  Boj proti stigmatizaciji in stereotipom s pomočjo različnih promocijskih dogodkov, catwalks and pop-up stores, kjer bodo naši izdelki razstavljeni.

Spletna stran projekta:http://chicandcraft.intras.es/

Partnerji v projektu:

Čas trajanja projekta: 2014 – 2017