OZARA STORITVE

Naziv projekta: HEROINES: Opolnomočenje žensk z težavami v duševnem zdravju, ki živijo na podeželju s teorije pisanja

Program/financer: Erasmus +, Sodelovanje za inovacije in izmenjavo dobrih praks-strateška partnerstva v poklicnem izobraževanju in usposabljanju  http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/.

Opis: 

HEROINES predstavlja tečaj usposabljanja za opolnomočenje žensk z izzivi na področju duševnega zdravja, za izboljšanje zavedanja  svojih pravic, različnih vrst nasilja, če ga doživljajo in nepoštenih situacij, ki jih sprejmejo kot običajne. Navdihnile jih bodo t.i. ženske vzornice: resnične, pogumne, pionirke, drugačne in odločne ženske v zgodovini, posebne tiste, ki so se same soočale z izzivi na področju duševnega zdravja. V tečaj vključene posameznice bodo začele postopek pisanja lastne zgodbe z uporabo inovativne metodologije, ki temelji na TERAPIJI PISANJA. Dokazano je, da ta tehnika pomaga organizirati misli, razumeti čustveno razdaljo med dejstvom znotraj nas in t.i. zapisanim, umiri proces razmišljanja, seznanjanja s svojim razpoloženjem, spodbuja čustveno odprtost, olajša notranji dialog, krepi medosebne odnose itd. Po usposabljanju  bodo posameznice bolj pripravljene na prepoznavanje različnih situacij, do katerih prihaja na podlagi diferenciacije spola in se počutile bolj opogumljene in podprte. Metodologija HEROINES je dostopna in vsestranska oblika terapije, ki spodbuja osebnostno rast, pa tudi ustvarjalno izražanje. Usposabljanje in izobraževanje bo v tem primeru zelo spremenilo posameznice in bo orodje, s katerim bodo ženske vzele življenje lastne roke. Delavnice HEROINES bodo odprte tudi za ženske brez težav na področju duševnega zdravja in ​​bodo kot take omogočale integrativni prostor, kjer je edino pomembno biti ženska in aktivna državljanka.

Izobraževalni tečaj bo na voljo na platformi za e-učenje HEROINES, ki vsebuje vse učne materiale in rezultate, zato bo lahko ta inovativni tečaj usposabljanja izkoristil vsak posameznik, ne le ciljna skupina projekta, pa tudi vse ženske, ki trpijo nasilne situacije. Na tej spletni platformi bodo redno objavljeni tudi delčki iz ZBIRKE NARATIVOV JUNAKINJ, vključno z nekaterimi članki, ki so jih ustvarile ženske udeleženske tečaja. To bo pomagalo ne samo ženskam, ki delijo svoje zgodbe, ampak tudi širšemu družbenemu okolju, ki bo iz prve roke spoznalo nepoštene situacije, ki jih nekateri doživljajo samo na osnovi pripadnosti spolu oziroma zaradi invalidnost. Namen te publikacije je spodbujanje empatije in zavedanja o nenehnem boju proti stigmi, povezani z duševnimi boleznimi, zlasti na podeželju, kjer je ta stigma včasih še bolj opazna.

Izobraževalni tečaj HEROINES bo preizkušen v pilotnih usposabljanjih v Španiji, Grčiji, na Finskem in v Sloveniji v obdobju 8 mesecev.

Ta publikacija bo povečala prepoznavnost podeželskih žensk z izzivi na področju duševnega zdravja, in tako navdihnila tudi druge ženske. Izdaja posebne antologije bo omogočila inovativno sodelovanje z lokalnimi umetnicami, ki bodo podale “obraz” zgodbam v publikaciji.

Ta edinstvena kombinacija različnih umetnosti (pisanje, slikanje, fotografija itd.) bo prišla do izraza v okviru lokalnih umetniških razstav, odprtih za celotno lokalno skupnost.

Opolnomočenje je za vsakogar in še posebej za osebe z izzivi na področju duševnega zdravja, preprosto vitalnega pomena. Ciljni skupin bomo pomagali ozavestili lastno vrednost in skupaj ustvarjali možnosti zavedanja, da lahko počnejo vse, kar si želijo, ne glede na spol, zdravje ali socialno okolje. Izobraževanje je naše orožje proti spolnemu nasilju!

Trajanje: 1/11/2019-31/10/2021

Spletna stran: https://www.heroines-project.eu/

Partnerske organizacije:

FUNDACION INTRAS

OZARA storitveno in invalidsko podjetje d.o.o.

Etairia Koinonikis Psixiatrikis kai Psixikis Ygeias

Metanoia Institute

Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry